18 juli 2013

Gemensam Ekonomi?

Spenderade kvällen med att fara till ICA och storhandla, det hela gick på 772 kronor.
Har nu hela kylen och frysen fylld med varor så att man klarar sig ett bra tag utan att behöva gå och handla igen.
På grund av olika anledningar så stod jag för notan, vilket fick mig att reflektera över begreppet gemensam ekonomi.

För mig är det i nuvarande läge en självklarhet att själv sparar pengar utan någon annan involverad. Dels för att få full kontroll och dels för att ifall nåt händer så behöver man reda ut hur man ska dela tillgångarna.
Vad gäller mat däremot är jag mer öppen för gemensamt konto för att handla för att man på nåt sätt ska kunna dela rättvisst, i dagsläget så blir det så att vi betalar själva med våra egna konton,vilket gör det svårare att få översikt enligt min mening.

Hur delar ni upp den gemensamma ekonomin? Sparandet? räkningar? osv.

Smart lösningar på hur man underlättar i betalandet välkomnas!

15 kommentarer:

  1. Jag och frugan bestämde oss mer eller mindre för många år sedan att vi skulle ha delad ekonomi. Det verkade vettigast. Sen så har en gradvis förändring skett där vi betalade för varandras saker mer och mer. Idag, fyra år senare, har vi gemensam ekonomi. Vi tar alla våra pengar vi får, betalar våra räkningar, investerar 50% och delar lika på resten. Detta var aldrig något vi bestämde eller tänkte på särskilt mycket utan det... det bara blev så. Det kändes mest rätt på något sätt.

    Specialistofficer? Coolt!

    SvaraRadera
  2. Skaffa ica's kreditkort och casha all mat och vardagsutgifter som är löpande under månaden på det och betala sedan bara hälften var av räkningen, enklare blir det inte för dessa sorters utgifter.

    /Martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har funderat lite på ICA kortet, kommer nog bli det tillslut.
      Funderar på om man ska starta nåt gemensamt sparande för eventuella utgifter i framtiden.

      Radera
  3. Vi betalar allt med våra vanliga konton och en gång i månaden räknar samman alla gemensamma utgifter som mat och hyra. Sen delar vi bara på två vilket känns rättvist nu när vi har ungefär samma inkomst. Men i framtiden tror jag det blir någon annan lösning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vettigt, nackdelen är dock att man behöver spara alla kvitton alternativt ta kontoutdrag på det man handlar.

      Radera
  4. Tidigare har vi i slutet av varje månad gått igenom respektive persons konto och sen delat på det så vi har betalat lika mycket. (fungerade bra eftersom vi båda mer eller mindre enbart betalar med kort).

    Men nyligen så bestämde vi att vi ska gemensam ekonomi. Ska man ha hus tillsammans, dela på bil osv så tycket vi det var smidigast och mest rättvist att ha det gemensamt då vi har ganska stora skillnader i lönekuvertet. Så efter att månaden är slut så går vi igenom månaden tar alla inkomster minus alla utgifter och ser hur mycket som blir över och bestämmer gemensamt vad vi ska göra med dem...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur ser du på att man eventuellt har olika inkomster i förhållande till hur man delar upp sina utgifter?
      Ska man per automatik betala mer när man har större inkomst?

      Radera
    2. Tidigare har jag varit för att man ska betala 50% av utgifterna var och sen behålla det man har kvar själv. Men där har jag ändrat mig dels tror jag det beror på att jag har en sambo som är lik mig och har en väldigt lik inställning till pengar, lån, shopping osv som mig själv. Sen när folk runt omkring börjar få barn så inser man att den inte skulle fungera att man betalar exakt lika mycket då inkomsten för den som är hemma minskar så pass drastiskt.

      Men sen behöver man ju inte göra som vi gör. Det finns andra sätt att lösa det på. Jag vet att en del till exempel sätter in en viss % (tex 75%) av sin lön på ett konto som sen används för gemensam utgifter och övriga pengar är en personliga "spendera" slantar. Det där med procent kan jag tycka borde fungera ganska bra och bli ganska rättvist. Den som drar in mer pengar får också behålla lite mer till egna intressen men samtidigt bidrar lite mer till de gemensam utgifterna.
      Sen kan man ju sätta in precis så mycket pengar som behövs eller ha en liten högre insättning och skapa ett gemensamt sparande som man till exempel kan ha som gemensam buffert för oförutsedda händelser som när man råkar baka på världens största stolpe på ett p-däck :)
      Men det viktigaste tror jag är att man diskutera sig fram till hur man vill ha det så båda förstår systemet och åtminstone kan acceptera det...

      Radera
  5. Personligen löser vi det genom att ha ett ICA-kort utan kredit. För över en summa varje månad som vi räknat ut räcker och handlar sedan för det. Jag gillar inte alls kreditbegreppet med att betala gemensamt på räkning i slutet av månaden.

    Likadant har vi ett gemensamt konto för hushållsavgifter samt ett gemensamt buffertsparande för att täcka oplanerade utgifter. Kommer inga sådana så amorteras det =)

    Trevlig blogg för övrigt =)

    Mvh
    Ekonomiadepten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lutar åt att vi skaffa ett gemensamt ICA kort och sätter in en summa varje månad. Blir nog lättast och man har hyfsat koll på utgifterna!

      Mvh

      Radera
  6. Vi är gifta sedan ungefär stenåldern och har flera barn tillsammans så vi är så involverade i varandras liv som man bara kan bli :)

    Vi har ett gemensamt konto där vi sätter in våra löner, helt enkelt. MEN, för att undvika konflikter om "onödiga" köp så har vi även en viss summa var i "fickpengar" varje månad. Vi tar alltså ut en summa var, lika mycket till varje person, som man gör helt vad man vill med.

    http://www.sparblogg.blogspot.se/2013/01/mina-pengar-och-vara-pengar.html

    Men hade vi haft helt olika syn på ekonomin och vad vi ville i livet hade vi kanske löst ekonomin annorlunda.

    SvaraRadera
  7. Lade även till din blogg i min läslista, roligt med så många bra ekonomibloggar att läsa!

    SvaraRadera
  8. Jag och min sambo har separat ekonomi men ett gemensamt servicekonto där vi sätter in pengar varje månad proportionerligt till hur mycket vi tjänar. Därifrån betalar vi alla räkningar och sparar till semester och t.ex. renovering. Sedan har vi ett varsitt kreditkort hos OKQ8 (gemensamt kreditkonto med två kort) som vi använder till samtliga inköp som inte är strikt personliga. Vi betalar alltid minst 100% av beloppet till OKQ8 varje månad så det blir aldrig någon räntekostnad. Det som blir över efter insättningen till det gemensamma kontot är våra personliga pengar att göra vad vi vill med.

    SvaraRadera
  9. Jag och min fru har helt gemensam ekonomi. Vi får en månadspeng var som man kan göra som man vill med, till exempel spara eller fika upp.

    Härommånaden hade vi en utförligare diskussion om just detta, då jag fick en måttligt stor summa pengar som gåva. Frågan var om detta skulle vara min enskilda egendom. Jag var klar med att pengarna skulle direkt in i vår bostad, och i slutändan så var vi överens om att även dessa pengar skulle vara gemensamma.

    Anledningen var i huvudsak att 1) min fru har mycket högre inkomst än mig 2) framtida arv kommer med stor sannolikhet vara olika stora från våra föräldrar. Genom detta beslut har vi ett prejudikat om att vi båda vill att familjen ska dela på rubbet. Vi har inga som helst planer på att splittra familjen och då finns det ingen anledning till att inte dela på allt. Det blir enklare och känns bra för oss.

    SvaraRadera
  10. Jag å tjejen kör som vissa andra har skivit. Har ett ica kort som vi för över 2000:- var, varje månad. Brukar räcka till maten annars för vi bara över en tusing till.. Perfekt om man ska ut å käka på restaurang me, å betala me de kortet. Jätte enkelt och smidigt. För övrigt delar vi på hyran. jag betalar bredband hon tv licens.
    För övrigt har vi delad ekonomi, ser inte fördelen me gemensam ekonomi riktigt.(om man inte har barn).
    Skulle aldrig kunna tänka mig å ta mer från tjejen om hon skulle få ut nån kanonlön nån månad och antar att hon känner samma. Säg att man kanske har jobbat över 50 timmar eller nått.

    SvaraRadera